Lima Faktor Utama untuk Menjana Pasukan Jualan yang Menang

Sekiranya perniagaan kecil anda bergantung pada memindahkan produk atau perkhidmatan anda ke tangan pelanggan, mengembangkan pasukan penjualan yang menang adalah kaedah terbaik untuk memastikan kejayaan kewangan syarikat anda. Menyusun kru terbaik bergantung pada kemampuan anda untuk menilai keahlian penjualan dalam wawancara anda, merancang rancangan penjualan terkemuka, merangkumi bidang prospek pelanggan anda, kesediaan anda untuk menilai dan menyemak secara berkala, dan komitmen anda untuk memenuhi perubahan keperluan staf penjualan anda.

Mengupah Orang yang Tepat

Aspek yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika mengumpulkan pasukan penjualan adalah kemampuan setiap individu. Sebagai pengurus, anda mesti mengembangkan proses pengambilan pekerja yang memastikan anda menggaji jurujual yang paling berjaya. Cari tingkah laku dan ucapan yang bermotivasi dari mereka yang anda temu ramah. Pilih calon yang berartikulasi, nyatakan kesediaan untuk belajar mengenai perniagaan dan berminat untuk bekerja dengan orang dan menjual kepada mereka. Jurujual terbaik akan menunjukkan keyakinan, kepastian, keperibadian dan menarik kerana jurujual ini akan menjadi orang yang bekerja secara langsung dengan pelanggan dan bakal pelanggan anda. Mereka juga harus berpakaian rapi dan rapi sehingga mereka memberikan kesan pertama yang kuat. Pertimbangkan pengalaman yang dimiliki oleh bakal pekerja anda, kerana anda mahukan kakitangan yang dapat mula menjual dengan segera tanpa banyak latihan.

Pelan Terancang

Setelah anda mengumpulkan staf yang terkoordinasi, anda dan pasukan anda harus membuat rancangan tindakan yang menjawab pertanyaan “apa,” “siapa,” “mengapa” dan “bagaimana”. Ini bermula dengan memberi tahu jurujual anda mengenai semua aspek produk atau perkhidmatan anda. Tenaga penjualan anda mesti dapat menjual berdasarkan fakta dan dapat menjawab sebarang pertanyaan yang mungkin ada pada pembeli mengenai apa yang anda jual. Kembangkan profil pembeli biasa anda - profesional muda yang berminat dengan alat jika anda menjual elektronik, misalnya. Jurujual anda mesti dapat memberitahu pelanggan anda mengapa dia memerlukan produk atau perkhidmatan anda dan bagaimana dia dapat menggunakannya.

Pecah dan perintah

Pasukan penjualan anda yang bersatu harus keluar untuk berkesan dalam menjangkau pelanggan yang luas. Bahagikan peta kawasan ke kawasan di mana anda kemungkinan besar akan menemui pelanggan ideal anda. Beri setiap wilayah jurujual anda yang akan menjadi tumpuannya semasa kempen penjualan. Benarkan jurujual anda membuat rancangan untuk menjelajah wilayah mereka, dengan setiap anggota melaporkan kembali perjumpaan mingguan untuk membandingkan catatan. Arahkan setiap anggota kakitangan untuk menyimpan rekod panggilan, panggilan balik, petunjuk tambahan dan penjualan yang dibuat. Setiap orang akan bertanggungjawab untuk menyimpan maklumat terkini dalam buku wilayah mereka.

Menilai dan Menyemak

Buku nota wilayah yang disimpan oleh kakitangan penjualan anda akan sangat penting untuk menilai kemajuan inisiatif penjualan syarikat. Berjumpalah setiap bulan dengan pasukan jualan anda untuk mengukur seberapa baik rancangan penjualan anda berfungsi. Ketahui apa yang berjaya dan tidak berfungsi dalam tempoh penjualan. Jangan takut membuang kaedah yang tidak berjaya. Berfikirlah bersama orang anda untuk menjana idea jualan baru. Buat tempoh ujian untuk jenis pendekatan penjualan tertentu, yang dicatatkan oleh setiap jurujual di buku notanya. Bersidang kembali dalam empat minggu lagi untuk menilai sejauh mana idea-idea ini berjaya. Sentiasa menilai dan menyemak semula untuk menjadikan penjualan anda berfungsi dinamik dan menguntungkan.

Memenuhi Keperluan Mengubah Staf

Seiring dengan peningkatan penjualan anda, begitu juga dengan keperluan kakitangan jualan anda. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mesti menyesuaikan diri dengan perubahan keperluan jurujual. Sebagai contoh, jika jurujual tertentu telah menghabiskan cita-citanya di wilayah tertentu, mungkin bermanfaat untuk menyusun bidang baru untuknya. Memberi pampasan kepada kakitangan kerana mereka membantu syarikat anda berkembang. Jurujual yang produktif harus diberi komisen atau bonus yang lebih besar. Jangan biarkan kakitangan penjualan anda merasa leka atau perniagaan anda akan menderita.