Apa yang ditunjukkan oleh Perolehan Inventori?

Semasa anda menjalankan perniagaan, melihat nisbah kewangan dapat memberi anda maklumat berharga yang dapat membantu anda membuat keputusan yang mempengaruhi kejayaan syarikat anda. Salah satu nisbah penting pemilik perniagaan ialah nisbah perolehan inventori, yang dapat memberitahu anda banyak tentang bagaimana syarikat anda berjalan.

Apakah Perolehan Inventori?

Perolehan inventori adalah nisbah yang memberitahu anda berapa lama masa untuk inventori rata-rata meninggalkan perniagaan. Untuk mengira nisbah perolehan inventori, anda mengambil kos barang yang dijual dan kemudian bahagikan nombor tersebut dengan purata inventori. Kedua-dua maklumat ini biasanya terdapat pada penyata pendapatan syarikat. Sekiranya jabatan perakaunan anda tidak memberikan nisbah perolehan inventori untuk anda, ia dapat dikira dengan cepat.

Mengikat Wang Tunai

Melihat nisbah perolehan inventori dapat memberitahu anda seberapa cepat inventori di gudang anda bergerak keluar. Sekiranya inventori memerlukan masa yang lama untuk dipindahkan, ini menunjukkan bahawa anda mengikat wang dan inventori terlalu banyak. Anda boleh menggunakan wang itu untuk tujuan lain untuk perniagaan anda. Apabila anda mempunyai wang tunai yang terikat dalam inventori, ia juga dapat meningkatkan kos modal anda kerana anda mungkin perlu membayar faedah secara kredit untuk membuat pembayaran gaji dan membayar perbelanjaan lain.

Menguruskan Inventori

Dengan melihat nisbah perolehan inventori, anda juga dapat mengetahui sejauh mana keberkesanan perniagaan anda dalam menguruskan inventori yang ada. Sekiranya anda mempunyai nisbah perolehan inventori yang rendah, ini menunjukkan bahawa inventori anda terlalu lama. Ini mungkin kerana orang yang bertanggungjawab untuk inventori membuat pesanan lebih daripada yang anda benar-benar perlukan untuk memenuhi permintaan. Sekiranya perolehan inventori adalah jumlah yang lebih tinggi, ini memberitahu anda bahawa perniagaan anda berjalan dengan lebih berkesan.

Pertimbangan

Nisbah perolehan inventori dapat memberitahu anda sama ada produk anda masih dalam permintaan. Sekiranya permintaan melambat, ini mungkin mempengaruhi seberapa cepat inventori anda diserahkan di gudang. Apabila anda perlu menyimpan bahan lebih lama, ia juga dapat meningkatkan kos penyimpanan dan menjadikannya lebih sukar untuk memenuhi keperluan perniagaan anda. Periksa nisbah perolehan inventori secara berkala agar anda dapat melihat bagaimana perniagaan anda menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran semasa.