Bagaimana Mendapatkan Pelanggan untuk Syarikat Reka Bentuk Logo

Laman web yang menawarkan untuk mencipta logo dengan harga 5, 30 atau 300 dolar, menyukarkan tugas membezakan studio reka bentuk perkhidmatan penuh dari alternatif cepat, harga rendah. Sekiranya anda meletakkan syarikat reka bentuk logo anda sebagai firma yang hanya mengkhususkan diri dalam membuat tanda korporat, anda membatasi calon pelanggan untuk perniagaan anda. Bahagian reka bentuk logo atau kepakaran dalam agensi atau studio perkhidmatan penuh menawarkan peluang yang lebih luas untuk menarik pelanggan yang menguntungkan dengan potensi jangka panjang.

'Doktor, Sembuhkan Diri'

Ikuti nasihat anda sendiri dan sahkan bahawa bahan identiti syarikat anda, termasuk logo, menggambarkan jenama anda dengan jelas, ringkas dan unik. Begitu juga, elakkan perangkap menganggap bahawa "Reka Bentuk XYZ" atau "Komunikasi ABC" pada kad perniagaan memberikan penerangan yang jelas mengenai fokus pekerjaan anda. Sertakan penerangan yang mendalam dan jelas mengenai apa yang anda lakukan sehingga prospek yang tidak memahami bahawa "reka bentuk identiti" bermaksud "kami merancang logo" akan mengetahui apa yang anda tawarkan dan bagaimana perkhidmatan anda dapat memberi manfaat kepada mereka. Ingat bahawa jargon pereka tidak selalu masuk akal bagi orang di luar perniagaan anda.

Jadikan Diri Anda Terlihat

Siapkan kehadiran media sosial untuk syarikat anda yang merangkumi laman web berkepentingan luas - Twitter, Facebook, Tumblr - dan juga rangkaian perniagaan ke perniagaan di LinkedIn. Buat suara dan sikap yang dapat membantu siaran anda membezakannya. Sertakan pemerhatian mengenai prinsip reka bentuk logo serta pautan ke reka bentuk dan laman web anda yang berjaya. Masukkan bahagian contoh di laman web anda dengan kajian kes mengenai kerja anda dan testimoni dari pelanggan yang gembira, dan pastikan pengunjung dapat mengakses borang hubungan anda dari semua halaman di laman web anda.

Berhubung Dengan Orang Lain

Rangkaian pasaran tempatan dapat membantu anda meletakkan bakat dan kemampuan anda di hadapan pengusaha dan ketua perniagaan kecil, yang mana mungkin memerlukan kemampuan anda. Anda mungkin menemui acara tempatan melalui kumpulan LinkedIn, kalendar komuniti di stesen TV dan radio, dan organisasi perniagaan. Jangan cuba mengubah acara rangkaian menjadi nada penjualan tanpa henti atau kritikan terhadap logo pada kad perniagaan orang lain. Memberitahu wakil syarikat bahawa anda akan senang untuk membuat semula logo jeleknya tidak memikat anda kepada seseorang yang mungkin telah merancang logo itu sendiri atau menugaskannya mengikut spesifikasi yang tepat. Berdagang kad dengan sebanyak mungkin orang pada setiap acara yang anda hadiri, dan gunakan kad yang anda terima sebagai sebahagian daripada asas untuk memasarkan diri anda.

Pertimbangan Lain

Lakukan kerja pro bono dengan bersungguh-sungguh. Sekiranya anda cuba menggunakan reka bentuk logo bukan untung atau merancang semula sebagai alasan untuk menunjukkan konsep menarik yang tidak mempunyai hubungan dengan imej, perkhidmatan dan pasaran pelanggan, anda memenuhi keperluan anda sendiri dengan mengorbankan objektif sebenar anda. Elakkan perangkap dengan anggapan bahawa calon pelanggan akan menerima bantuan anda dalam "memperbaiki" logo "patah" yang anda hubungi kepadanya untuk ditawarkan untuk mereka bentuk semula. Kuatkan keinginan yang terlalu tinggi yang dapat menjadikan anda reputasi sebagai orang yang memaksa dan bukannya yakin atau tidak senang daripada menumpukan pada pengembangan perniagaan baru. Akhirnya, cari pelanggan yang menghormati pekerjaan anda dan sedar bahawa perkhidmatan profesional berhak mendapat pampasan yang sewajarnya, pelanggan yang dapat anda terus layani melalui aliran projek yang berterusan.