Tahap Perkhidmatan Agensi Pelancongan

Agensi pelancongan menawarkan kepada pengguna beberapa tahap perkhidmatan yang berbeza untuk memenuhi pilihan mereka dalam pengangkutan udara, penginapan, makan dan pengangkutan darat. Walaupun tahap perkhidmatan berbeza-beza di setiap agensi dalam nama dan jenis perkhidmatan tertentu yang disediakan, terdapat beberapa kelas perkhidmatan standard yang ditawarkan di seluruh industri agensi pelancongan.

Asas

Tahap perkhidmatan asas menawarkan perkhidmatan pelancongan percuma kepada para tetamu. Kemudahan asas biasanya termasuk tiket penerbangan jurulatih dengan satu atau lebih persinggahan dalam perjalanan ke destinasi akhir pelanggan. Elemen mewah baik pengangkutan dan penginapan sering ditinggalkan daripada pakej asas. Penginapan dalam pakej asas jarang dan mungkin termasuk kemudahan mandi bersama atau lebih dari satu bilik. Pengangkutan darat biasanya tidak termasuk dalam tahap perkhidmatan asas dan biasanya terdiri dari pilihan transpirasi awam yang tersedia. Walaupun jarang dan tanpa kemewahan, pakej perkhidmatan asas seringkali lebih menjimatkan pelancong.

Piawai

Penginapan di tingkat standard merangkumi lebih banyak keselesaan daripada yang ditawarkan dalam pakej asas tetapi masih kekurangan banyak kemewahan yang ditawarkan oleh pakej di kelas yang lebih tinggi. Kemudahan standard selalunya merangkumi lebih banyak pakej penerbangan langsung, bilik peribadi dengan beberapa katil dan kemudahan mandi dan memasak peribadi. Pilihan tempat makan dan asas pengangkutan seperti kereta sewa juga sering disertakan dalam pakej tahap standard.

Kemewahan

Tahap perkhidmatan mewah yang ditawarkan oleh agensi pelancongan disesuaikan untuk memberi pelanggan tahap perkhidmatan tertinggi yang tersedia. Pakej perkhidmatan bertaraf mewah juga termasuk tambang penerbangan kelas pertama dan pengangkutan dari titik ke titik peribadi. Penginapan di tingkat mewah selalunya terdiri dari suite dengan beberapa bilik tidur lengkap dengan makanan untuk semua ahli pesta. Perkhidmatan mewah sering merangkumi rawatan kecantikan yang diperibadikan seperti urutan dan latihan satu-satu dalam aktiviti sukan seperti tenis, selam skuba atau menunggang kuda.

Pertimbangan Lain

Destinasi adalah sangat penting ketika menentukan tahap perkhidmatan yang ditawarkan dalam pakej agensi pelancongan. Adalah penting untuk diingat bahawa di negara maju dan destinasi metropolitan, kemewahan dibezakan secara berbeza daripada yang terdapat dalam pakej ke tempat yang kurang maju. Kemudahan "standard" seperti air mengalir, tempat tidur peribadi dan makanan yang tersedia boleh dianggap barang "mewah" di kawasan luar bandar, dunia ketiga atau lokasi terpencil.