Idea Pemasaran Jurugambar Perkahwinan Kreatif

Fotografi perkahwinan adalah perniagaan yang menguntungkan tetapi sangat kompetitif. Sama ada anda baru bermula sebagai jurugambar perkahwinan atau berusaha mengembangkan perniagaan anda yang ada, memasarkan perkhidmatan anda adalah sebahagian daripada tugas anda seperti mengambil gambar yang indah. Apabila orang menggaji jurugambar untuk meraih titik tinggi dalam hidup mereka, keputusan mereka dibuat berdasarkan sekumpulan standard yang sangat peribadi seperti gaya seni, imej sosial, kebolehpercayaan dan perkhidmatan pelanggan anda.

Tentukan Imej Jenama Anda

Pelanggan berpotensi anda mempunyai banyak pilihan jurugambar lain, tetapi akan melihat yang sesuai dengan citarasa dan gaya peribadi mereka sendiri. Sekiranya pengantin sasaran anda adalah profesional yang berjaya, imej jenama anda mestilah elegan, canggih dan mewah. Sekiranya anda mensasarkan pengantin muda, kemungkinan mereka mencari jurugambar yang dapat menggambarkan keseronokan dan juga percintaan. Rancang pemasaran anda agar sesuai dengan apa yang ingin dilihat oleh pengantin sasaran anda.

Mempunyai Laman Web dan Blog

Laman web yang kelihatan profesional yang menggambarkan imej jenama dan portfolio anda adalah kunci untuk menarik pelanggan. Tambahkan blog di mana anda dapat menyampaikan maklumat perkahwinan, tip solek dan gaya rambut yang berguna, panduan untuk bekerja dengan jurugambar, dan pameran karya terbaru anda. Jangan lupa untuk mempromosikan perkhidmatan, laman web dan blog anda secara aktif melalui media sosial. Mengumpulkan senarai surat tempat perkahwinan, perancang, katering, kedai pengantin, kedai bunga dan perniagaan lain yang melayani perkahwinan. Hantarkan buletin bulanan yang berisi gambar pameran, pautan ke laman web dan blog anda, dan tawarkan potret percuma sebagai ganti rujukan perkahwinan.

Peluang Pemasaran Hebat

Mengiklankan perniagaan anda bermula dengan penyenaraian dalam buku telefon dan media tempatan, tetapi kejayaan anda bergantung pada usaha yang lebih kreatif. Surat khabar tempatan selalu mencari kisah baik, jadi bertindaklah sebagai penerbit anda sendiri dan hubungi mereka jika anda mempunyai cerita yang tidak biasa untuk diceritakan. Buat berita dengan membuat acara. Kedai pengantin tempatan sering mengadakan pertunjukan fesyen sebagai cara untuk menarik pelanggan baru. Tawarkan untuk mengambil gambar di pertunjukan ini, dan tetapkan janji untuk memotret pengantin ketika mereka sedang mencuba pakaian. Dengan cara ini, anda dapat memasarkan perkhidmatan anda secara halus sambil membina hubungan mesra dengan bakal pelanggan anda. Pertimbangkan juga untuk membuat pertunjukan fesyen anda sendiri bersama dengan kedai pengantin tempatan, kedai makan, kedai bunga, tempat dan kedai hadiah.

Kenali Sekitar Bandar

Hubungi kedai tempatan yang menyediakan paparan tetingkap pengantin bulan Jun dan tawarkan beberapa gambar cantik anda untuk meningkatkan paparannya. Dapatkan kebenaran daripada pelanggan anda terlebih dahulu, dan pastikan maklumat hubungan anda terpampang di tingkap. Malah kedai kopi tempatan menyediakan peluang pemasaran. Tawarkan serbet atau tempat letak dicetak percuma dengan gambar yang indah, dan logo dan maklumat hubungan anda dicetak di satu sudut. Juga, kedai perhiasan tempatan boleh menjadi sekutu anda dalam pemasaran kepada pengantin lelaki yang membeli cincin pertunangan. Pasangan ingin mengingati setiap saat hubungan mereka, dan bermula dengan pesta pertunangan memberi anda peluang untuk mengambil peluang tambahan untuk mengambil gambar di kedai pengantin, bilik mandi, makan malam dan, akhirnya, perkahwinan.

Buat Sokongan Aktif

Pelanggan masa lalu anda adalah sumber rujukan terbaik anda. Dapatkan rujukan pelanggan baru dengan menjalankan peraduan yang menawarkan hadiah potret ulang tahun percuma, dengan setiap rujukan kemasukan lain ke dalam peraduan. Harga diskaun untuk pelanggan terdahulu juga membawa perniagaan baru. Apabila pelanggan ini menunjukkan potret ulang tahun baru mereka kepada rakan mereka, mereka secara automatik mengiklankan anda. Pada setiap perkahwinan, anda akan menemui pengiring pengantin dan pengantin lelaki yang mungkin juga merancang perkahwinan, jadi jangan lupa untuk memberi mereka insentif untuk menggunakan atau mengesyorkan perkhidmatan anda, seperti potongan pada majlis pertunangan dan gambar mandi. Tambahkan mereka ke senarai mel anda dan jemput mereka ke persembahan yang anda berikan mengenai petua fotografi perkahwinan di acara komuniti.