Bagaimana saya mendapatkan bantuan pembiayaan untuk perniagaan kecil di rumah?

Perniagaan kecil dari rumah mungkin mempunyai keperluan minimum dalam hal pembiayaan awal. Contohnya, kerana syarikat akan beroperasi di luar rumah, pemiliknya tidak perlu membayar pendahuluan untuk pajakan ruang pejabat. Kadang-kadang sukar untuk membentuk rancangan perniagaan standard untuk perniagaan kecil di rumah kerana pemiliknya mungkin mempunyai pelbagai aktiviti perniagaan yang membentuk perniagaan. Sekiranya anda merancang untuk memulakan perniagaan rumah kecil, gunakan pendekatan yang mudah tetapi praktikal untuk mendapatkan bantuan pembiayaan.

1

Siapkan rancangan perniagaan mini untuk perniagaan dari rumah anda yang merangkum pelbagai aktiviti syarikat kecil baru anda, bagaimana dan kapan anda merancang untuk memperoleh keuntungan, serta item yang sangat spesifik yang perlu anda beli untuk memulakan dengan betul. Rancangan perniagaan mini mengandungi kira-kira dua perenggan pada setiap bahagian rancangan perniagaan standard dan bukannya halaman maklumat pada setiap titik. Sekiranya anda merancang untuk bekerja di pelbagai aktiviti perniagaan di rumah, buat rancangan mini untuk setiap idea.

2

Buat penyata kewangan yang diunjurkan, termasuk pendapatan, baki dan lembaran aliran tunai, untuk setiap elemen perniagaan dari rumah anda juga. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk membuat kerja kemasukan data, buat satu set kewangan untuk itu dan yang lain untuk kerja perundingan anda.

3

Lawati Pusat Pembangunan Perniagaan Kecil tempatan anda di bandar anda untuk mendapatkan latihan dan bimbingan daripada profesional perniagaan dan pelajar. Persatuan Perniagaan Kecil mengawasi program-program ini sebagai cara untuk membantu pemilik perniagaan kecil untuk mempersiapkan tanggungjawab pemilikan perniagaan. Kembangkan kepakaran perniagaan anda dengan menghadiri perjumpaan dan program agar anda tampil berpengetahuan dan profesional ketika mencari pembiayaan dari pelbagai sumber. Bergabung dengan salah satu pusat ini juga dapat membantu anda memutuskan cara terbaik menguruskan perniagaan kediaman anda untuk berjaya.

4

Kemukakan cadangan perniagaan anda kepada ahli keluarga dan rakan anda terlebih dahulu untuk mengetahui apakah anda boleh mendapatkan dana dari orang yang anda sayangi untuk perniagaan kecil di rumah anda.

5

Kunjungi cawangan bank tempatan anda untuk memohon pinjaman perniagaan kecil atau pinjaman peribadi untuk menampung kos perniagaan rumah anda. Anda mungkin perlu memberikan rancangan perniagaan dan cagaran anda, dan mempunyai kredit yang boleh diterima. Anda juga mungkin memenuhi syarat untuk kad kredit perniagaan kecil untuk membantu anda membayar keperluan awal sebagai perniagaan rumah kecil.