Batasan LLC

Sebilangan pemilik perniagaan memandang syarikat terhad itu menawarkan yang terbaik dari kedua-dua dunia dengan bertindak sebagai gabungan syarikat dan perkongsian. Dalam beberapa cara, ini benar. Sebuah LLC boleh memberikan perlindungan liabiliti yang serupa dengan syarikat, sementara juga menawarkan cukai lulus perkongsian dan fleksibiliti perkongsian. Walau bagaimanapun, kelebihan LLC hanya setakat ini; memilih entiti jenis ini juga dilengkapi dengan sebilangan batasan.

Tanggungjawab

LLC disebut-sebut sebagai pilihan yang baik kerana memberikan tanggungjawab terhad kepada pemiliknya. Ini bermaksud bahawa jika syarikat itu disaman dan kalah, pihak menuntut tidak dapat memperoleh aset peribadi pemiliknya. Namun, ini hanya berlaku jika peraturan untuk menjalankan LLC dipatuhi dengan ketat. Sebagai contoh, anda mesti memperlakukan LLC seperti syarikat yang memiliki modal sendiri, seperti harta tanah, wang tunai dan aset lain. LLC anda harus mempunyai akaun cek sendiri dan anda tidak boleh menggabungkan dana peribadi dengan dana perniagaan LLC. Sekiranya anda tidak mengasingkan LLC anda dan menganggapnya hanya sebagai perniagaan, maka pemiutang dan orang yang menuntut anda mungkin masih boleh menuntut pemiliknya secara langsung atau mendapatkan aset peribadi mereka.

Pinjaman

LLC tidak memberi anda akses pinjaman yang lebih baik. Sebenarnya, banyak bank dan organisasi lain berhati-hati untuk meminjamkan wang semata-mata kepada LLC. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menandatangani sebarang pinjaman yang anda ambil untuk LLC anda dengan jaminan peribadi. Ini bermaksud bahawa sekiranya LLC gagal membayar pinjaman, anda akan terus bertanggungjawab untuk membayar balik wang tersebut.

Cukai

Cukai LLC adalah rumit. Anda boleh memilih sama ada cukai korporat, yang melibatkan cukai berganda, atau lalai IRS, yang merupakan cukai lulus yang dikenakan terus kepada pemilik LLC, juga dikenali sebagai ahli. Walaupun mengelakkan cukai berganda adalah kelebihan yang pasti, ahli LLC harus membayar cukai pekerjaan sendiri, yang merupakan keburukan. Kadar cukai bekerja sendiri lebih tinggi daripada kadar cukai pendapatan biasa kerana ia juga termasuk cukai peratusan untuk keselamatan sosial dan Medicare. Di samping itu, anda perlu membayar cukai pekerjaan sendiri yang dianggarkan setiap suku tahun atau anda akan dikenakan denda pada akhir tahun cukai.

Tempat persinggahan

Semasa membentuk LLC, pastikan bahawa anda berfikir ke depan dan catat semua I anda dan silang semua T anda pada perjanjian operasi anda. Sebagai contoh, jika anda tidak memasukkan dalam perjanjian operasi anda bahawa hanya diperlukan suara majoriti dari ahli untuk meneruskan LLC, maka anda boleh berakhir dengan satu ahli membuat tuntutan yang tidak masuk akal setelah seorang ahli meninggal dunia atau bersara. Sekiranya diperlukan suara sebulat suara untuk meneruskan LLC setelah ahli keluar, satu ahli boleh bertahan sehingga mengundi sehingga syaratnya dipenuhi. Semua keputusan pengurusan, kaedah untuk pengedaran dan faktor lain harus diberi perhatian dalam perjanjian operasi sebelum anda membuat LLC.