6 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Gaji

Kegagalan melaksanakan tugas penggajian dengan tepat boleh mengakibatkan hukuman dari agensi kerajaan yang mentadbir. Tugas gaji berbeza mengikut majikan. Secara umum, ini termasuk penerapan undang-undang buruh dan cukai persekutuan, negeri dan tempatan. Dengan mengetahui beberapa perkara kritikal mengenai pembayaran gaji, anda mengurangkan kemungkinan kesalahan dan penalti.

Exempt Versus Nonexempt Pekerja

Akta Pekerja Adil menetapkan syarat persekutuan untuk pekerja yang dikecualikan, yang dikecualikan dari peruntukan gaji lebih masa tindakan. Pekerja yang tidak dikecualikan dilabel tanpa had dan layak mendapat kerja lebih masa sekiranya mereka bekerja lebih dari 40 jam selama seminggu. Klasifikasi pekerja yang dikecualikan dan tidak dikecualikan dengan tidak betul boleh menyebabkan pekerja yang tidak diklasifikasikan tidak mendapat gaji lebih masa yang berhak dia terima. Pekerja bergaji biasanya dikecualikan dan pekerja setiap jam biasanya tidak dibebaskan, tetapi ini tidak selalu berlaku. Juga, beberapa negeri mempunyai kriteria tersendiri untuk status dikecualikan.

Pekerja Versus Kontraktor Bebas

Dalam siaran akhbar 2012, Jabatan Tenaga Kerja AS mengatakan salah klasifikasi pekerja adalah masalah yang semakin meningkat. Pada tahun 2011, lebih daripada $ 5 juta dikumpulkan sebagai gaji balik oleh pekerja yang secara keliru diklasifikasikan sebagai kontraktor bebas. Mengelaskan pekerja dengan tidak betul sebagai kontraktor bebas boleh menyebabkan pekerja tidak mendapat faedah tertentu, seperti kerja lebih masa, cuti keluarga dan perubatan dan insurans pengangguran. Menurut Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, kontraktor bebas adalah orang yang bekerja sendiri. Hubungan majikan-pekerja wujud sekiranya majikan mengawal bagaimana kerja itu dilakukan dan pekerjaan apa yang akan dilakukan. Seorang pekerja dibayar melalui gaji; kontraktor bebas tidak.

Prosedur Sewa Baru

Majikan diminta untuk melakukan pelaporan pengambilan pekerja baru dengan agensi negeri yang ditetapkan tidak lama setelah mengambil pekerja. Mereka mesti mengesahkan bahawa pekerja dibenarkan bekerja di negara ini dan memberi mereka borang cukai yang diperlukan untuk dilengkapkan. Ini termasuk W-4 untuk pemotongan cukai pendapatan persekutuan dan, jika berkenaan, borang pemotongan cukai negeri. Tanpa borang, sukar bagi majikan untuk menahan cukai pekerja dengan tepat. Proses pelaporan pengambilan pekerja baru menghendaki majikan menyerahkan maklumat asas pekerja dan pekerja kepada agensi negeri. Ini membantu agensi penguatkuasaan sokongan kanak-kanak untuk secara berkesan mengeluarkan perintah penahanan sokongan anak.

Bayaran Upah

Pemahaman mengenai undang-undang gaji minimum persekutuan dan negeri sangat penting untuk memproses gaji. Beberapa negeri mempunyai gaji minimum yang lebih tinggi daripada undang-undang persekutuan; jika ya, kadar yang lebih tinggi akan dikenakan. Undang-undang gaji minimum juga berlaku untuk pekerja yang tipu dan bebas. Beberapa negeri memerlukan rehat rehat berbayar dan menetapkan undang-undang gaji yang mewajibkan majikan membayar pekerja pada waktu tertentu. Mengetahui undang-undang gaji terakhir adalah penting kerana mereka menerangkan cara menangani pekerja yang diberhentikan.

Cukai pendapatan

Cukai pekerjaan dibahagikan kepada liabiliti majikan dan pekerja. Sebagai majikan, anda bertanggungjawab untuk menahan dan membayar cukai pekerja persekutuan - dan negeri dan tempatan - serta membayar bahagian anda sendiri. Anda juga mesti melakukan pelaporan cukai dengan agensi masing-masing. Hukuman sivil dan jenayah boleh dikenakan sekiranya anda tidak mematuhinya.

Penyimpanan rekod

FLSA menghendaki majikan menyimpan rekod tertentu untuk pekerja yang dikecualikan dan tidak dibebaskan; kedua-duanya mempunyai syarat yang berasingan. FLSA juga memberi mandat berapa lama rekod harus disimpan dan di mana ia harus disimpan. Dokumen merangkumi kontrak pekerjaan, kad masa, dan rekod yang menunjukkan pemotongan dan penambahan gaji. Negara ini mungkin juga mempunyai syarat penyimpanan rekod.

Pertimbangan

Undang-undang gaji mudah berubah, jadi teruslah mencari perubahan yang mempengaruhi tahun yang ada dan yang akan datang. Terdapat lebih banyak aspek dalam penggajian, seperti pengambilan ahli keluarga, jadual pembayaran gaji, syarat tempoh makan tengah hari, pengiraan cukai faedah pretax, audit gaji, syarat pembayaran gaji, ketepatan masa, penyesuaian gaji dan hiasan gaji. Sekiranya ragu-ragu, hubungi agensi pentadbiran atau perunding gaji.