Akaun Pengangguran & Simpanan

Kadar pengangguran yang tinggi sering menimbulkan kebimbangan mengenai berapa banyak orang Amerika yang akan kehilangan pekerjaan sebelum keadaan bertambah baik. Dalam ekonomi apa pun, orang yang menganggur menghadapi cabaran yang besar: Dia menanggung perbelanjaan yang sama seperti yang dia lakukan semasa bekerja, tetapi dia sekarang mesti menanggungnya tanpa pendapatan. Kemuflisan adalah kemungkinan besar dalam senario ini. Walau bagaimanapun, dengan wang dalam akaun simpanan, seseorang mungkin mengelakkan kemerosotan kewangan.

Ekonomi

Pendapatan yang tidak dibelanjakan dianggap simpanan. Malangnya, banyak orang tidak menyimpan sejumlah besar wang tetapi sebaliknya menanggung hutang. Apabila ekonomi menjunam dan kadar pengangguran melambung, orang yang tidak mempunyai simpanan yang besar tidak dapat membayar bil mereka. Di samping itu, pemfailan kebankrapan cenderung meningkat pada masa-masa seperti itu.

Kepentingan

Apabila seseorang kehilangan pekerjaannya, perbelanjaan makanan, perumahan dan hutang tetap ada. Sekiranya dia biasanya menghabiskan lebih banyak wang daripada yang dia hasilkan, dia sekarang menghadapi risiko kebangkrutan yang lebih besar selama penganggurannya daripada yang dia lakukan sekiranya dia menyimpan wang. Akaun simpanan bertindak sebagai sumber pendapatan dalam keadaan ini, membolehkannya menanggung kos sehingga dia mendapat pekerjaan.

Kebaikan

Akaun simpanan memberikan lebih banyak faedah daripada memeriksa akaun apabila digunakan sebagai jenis insurans sekiranya berlaku kecemasan kewangan. Seseorang tidak dapat mengeluarkan wang dari akaun simpanan dengan menulis cek, jadi wang itu lebih sukar dibelanjakan daripada di akaun cek. Ini meningkatkan kemungkinan wang akan disimpan di akaun simpanan cukup lama untuk faedah yang ketara, dan menambah jumlah wang yang ada di dalam akaun.

Wawasan Ahli

Menurut pakar kewangan peribadi Dave Ramsey, tidak ada jumlah dolar yang paling baik untuk dijimatkan untuk kemungkinan pengangguran. "Tanyakan pada diri sendiri," katanya, "'Apa yang saya perlukan untuk hidup selama tiga hingga enam bulan sekiranya saya kehilangan pendapatan?' Jawapan anda untuk soalan itu ialah berapa banyak yang harus anda simpan. " Ramsey menasihatkan bahawa wang ini hanya boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kewangan.

Pertimbangan

Perbahasan wujud di kalangan pakar kewangan peribadi mengenai apakah yang terbaik adalah memperuntukkan wang terlebih dahulu ke akaun simpanan atau ke arah pembayaran hutang. Mereka yang berhujah untuk membayar akaun simpanan terlebih dahulu mendakwa bahawa lebih berguna untuk membina dana kecemasan sebelum berlaku kecemasan. Mereka yang berhujah untuk membayar hutang terlebih dahulu mendakwa bahawa hutang meningkat dari masa ke masa kerana faedah, mengurangkan jumlah wang yang ada pada seseorang untuk memenuhi kos lain.