Bagaimana Memutuskan Cara Memasarkan Hotel

Persaingan dalam industri perhotelan sangat sengit, dan banyak hotel bergantung pada pemasaran untuk mencipta kelebihan. Apabila dilakukan dengan berkesan, pemasaran memperkuat identiti jenama, meningkatkan pengenalan nama, dan meningkatkan kesedaran mengenai kemudahan dan perkhidmatan hotel di kalangan khalayak sasaran anda. Untuk membuat strategi yang disusun dan disasarkan, mulakan setiap tahun atau musim dengan sesi perancangan; dengan terus menyesuaikan rancangan pemasaran anda untuk memenuhi keperluan pelancong dan menyokong matlamat perniagaan hotel, anda dapat memanfaatkan sepenuhnya anggaran anda.

1

Analisis pangkalan pelanggan hotel. Lihat pangkalan data tetamu sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan kenali kesamaan pelanggan anda: tahap pendapatan, saiz keluarga, lokasi, jenis pelancong, dan kemudahan yang diinginkan, misalnya. Kumpulkan maklumat untuk membuat profil pelanggan sasaran anda. Kemudian, kenal pasti kumpulan khalayak baru yang mungkin berminat untuk menginap di hotel anda kerana kelebihannya yang unik. Sebagai sebahagian daripada analisis, cari faktor yang mempengaruhi tingkah laku pelanggan dalam kumpulan khalayak sasaran anda, seperti kenaikan harga gas atau harga syarikat penerbangan.

2

Senaraikan matlamat perniagaan untuk hotel anda; pemasaran yang berkesan harus menghasilkan kemajuan ke arah matlamat anda. Sertakan objektif jangka pendek dan jangka panjang, seperti meningkatkan penghunian dalam tempoh perlahan dan berkembang ke pasaran lain. Libatkan pengurusan peringkat atasan anda dalam proses dan lihat rancangan strategik atau perniagaan anda untuk mendapatkan inspirasi.

3

Kenal pasti cara pemasaran dapat menyokong matlamat perniagaan anda. Senaraikannya di bawah setiap matlamat sehingga anda mempunyai segalanya di satu tempat. Pertimbangkan usaha pemasaran kecil, seperti membuat kempen media sosial untuk meningkatkan kesedaran di kalangan pelancong yang lebih muda, dan usaha yang lebih besar, seperti menjenamakan semula hotel anda. Jangan tinggalkan apa-apa pada tahap ini; intinya adalah untuk mendapatkan semua kemungkinan di atas meja, tidak kira berapa skala dan kosnya.

4

Cari tahu bagaimana anda dapat menjangkau pelanggan semasa dan berpotensi anda. Lihatlah kejayaan usaha pemasaran yang lalu dan kenal pasti media yang mendapat sambutan terbesar: misalnya dalam talian, cetak, iklan papan iklan, blog perjalanan, atau media sosial, misalnya. Kenal pasti kaedah baru berdasarkan apa yang anda ketahui mengenai khalayak dari penyelidikan analisis khalayak anda. Lakukan tinjauan dalam talian atau telefon untuk menentukan jenis media yang mereka berinteraksi secara berkala.

5

Lakukan analisis pasaran untuk mempelajari sebanyak mungkin mengenai hotel lain yang bersaing untuk berniaga di kawasan anda. Cari tahu saluran apa yang mereka gunakan untuk menyampaikan mesej mereka dan lihat cara mereka membezakan diri mereka sendiri: perkhidmatan dalam bilik, harga rendah, pengangkutan percuma, atau makanan di hotel, misalnya. Perhatikan apa yang dapat ditawarkan oleh hotel anda bahawa pesaing tidak dapat menemukan cadangan penjualan unik anda yang akan memberi anda kelebihan.