Cara Mengimport Sijil PKI Ke Firefox

Beberapa laman web menghendaki anda menggunakan sijil Infrastruktur Kunci Awam (PKI) untuk mengesahkan identiti anda dan mengesahkan anda ke laman web. Setelah anda memperoleh sijil, anda perlu mengimportnya ke Firefox supaya anda boleh log masuk ke laman web dengan tepat. Pengurus sijil terbina dalam Firefox menyediakan cara untuk mengimport, mengeksport dan membuang sijil PKI dan mempunyai ciri kata laluan untuk mengelakkan perubahan yang tidak dibenarkan. Mengimport sijil anda juga memerlukan kata laluan yang diberikan oleh pihak berkuasa sijil kepada anda.

1

Lancarkan Firefox dan kemudian tekan "Alt" jika anda tidak melihat bar menu program. Pilih "Pilihan" dari menu "Alat" untuk melihat tetapan Firefox.

2

Klik "Advanced" pada menu tetingkap dan kemudian pilih tab "Penyulitan". Klik "Lihat Sijil" di bahagian "Sijil" dan kemudian klik "Import." Cari fail sijil PKI dan tekan "Enter."

3

Ketik kata laluan keselamatan yang anda mahu Firefox gunakan untuk sijil anda jika anda belum pernah mengimport sijil sebelum ini dan kemudian klik "OK." Kata laluan ini hanya dimiliki oleh Firefox dan tidak dikaitkan dengan penyedia sijil PKI anda. Taipkan kata laluan yang diperuntukkan oleh pihak berkuasa sijil PKI kepada anda dalam arahan kata laluan berikut dan kemudian klik "OK."

4

Klik "OK" setelah Firefox memaparkan bahawa ia berjaya mengimport sijil anda dan kemudian klik "OK" pada setiap kotak dialog terbuka Firefox.