Cara Menghantar Mesej Luar Talian di Pidgin

Pidgin adalah program sembang sumber terbuka percuma yang membolehkan anda berinteraksi dalam talian dengan rakan di pelbagai rangkaian yang berbeza pada masa yang sama, membolehkan anda mengadakan perbualan di Yahoo Messenger, Google Talk, MSN, AIM dan rangkaian sembang popular lain tanpa untuk log masuk ke setiap program individu. Pidgin menyokong banyak ciri yang sama dengan pelbagai rangkaian sembang, termasuk ikon teman, smilies tersuai, pemindahan fail dan mesej jauh. Pidgin malah menyokong penghantaran mesej kepada rakan yang berada di luar talian, menggunakan kaedah asas yang sama yang digunakan untuk menghantar mesej dalam talian.

1

Buka Pidgin dan klik "Tools" dari pilihan menu. Pilih "Pemalam." Pastikan terdapat tanda semak di sebelah pemalam lalai "Emulasi Mesej Luar Talian". Tutup senarai pemalam.

2

Klik pilihan "Teman" dari pautan menu utama untuk memaparkan senarai pilihan untuk menguruskan rakan anda. Klik "Tunjukkan" dan letakkan cek di sebelah "Teman Luar Talian." Ini akan memastikan rakan luar talian anda dapat dipaparkan bersama rakan dalam talian anda.

3

Klik dua kali kenalan yang ingin anda hantar mesej. Ini memaparkan tetingkap perbualan standard.

4

Tuliskan mesej anda seperti biasa dan kemudian tekan "Enter" untuk menghantarnya ke kenalan luar talian anda. Rakan anda akan menerima mesej pada masa berikutnya dia masuk ke program sembang pilihannya.