Apakah Cedera di Tempat Kerja?

Tempat kerja mengandungi banyak bahaya keselamatan yang tidak dapat dilihat, yang berpotensi menyebabkan kecederaan pekerja secara tidak sengaja. Tanggungjawab majikan adalah memastikan persekitaran tempat kerja selamat dan bahaya keselamatan dapat dihilangkan atau dicegah. Walau bagaimanapun, kemalangan tidak selalu dapat dielakkan dan pekerja kadang-kadang cedera semasa bekerja, yang boleh memakan masa dan wang perniagaan. Oleh itu, penting untuk mengetahui jenis-jenis kecederaan di tempat kerja yang biasa berlaku di pejabat anda.

Slip, Perjalanan Dan Kejatuhan

OSHA, Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan AS, mengenal pasti slip, perjalanan dan jatuh sebagai salah satu kemalangan di tempat kerja yang paling biasa, yang malangnya diketahui menyebabkan kematian. Apabila pekerja tergelincir di permukaan yang licin atau basah, dia dapat terbang ke depan atau ke belakang dan mendarat di objek, orang atau lantai yang lain. Sekiranya pekerja jatuh di atas lantai, mereka berisiko patah tulang, memutar pergelangan kaki, mengilatkan pergelangan tangan jika mereka cuba patah jatuh atau merosakkan bahagian lain badan mereka.

Kemalangan tersandung berlaku apabila terdapat objek yang diletakkan dengan tidak betul di permukaan berjalan, yang menyebabkan pekerja tersandung. Kabel elektrik, termasuk yang memberi kuasa kepada komputer pejabat anda, harus dilepaskan dari lantai untuk mengelakkan bahaya tersandung, dan saluran elektrik lantai harus ditutup dengan cara yang menjaga permukaan permukaan berjalan. Slip, perjalanan dan jatuh sangat menyakitkan, dan boleh menjadikan pekerja berada dalam keadaan kritikal.

Kecederaan Ergonomik

Ergonomi, menurut American Occupational Therapy Association, adalah kajian dan sains untuk memahami bagaimana pekerjaan tertentu, atau fungsi yang berkaitan dengan pekerjaan, mempengaruhi tubuh manusia. Mengetik, misalnya, adalah fungsi yang berkaitan dengan pekerjaan yang berpotensi menyebabkan ketidakselesaan pergelangan tangan dan ketegangan otot, yang dapat menyebabkan keadaan yang lebih serius yang dikenali sebagai sindrom karpal.

Kecederaan ergonomik boleh berlaku dari perkara yang merangkumi duduk terlalu lama dalam kedudukan yang tidak betul ergonomik. Menurut OSHA, berjuta-juta orang di tempat kerja melakukan banyak kerja dan komputer, jadi ada banyak potensi untuk kecederaan ergonomik, termasuk masalah punggung, sakit kepala, ketegangan leher dan ketegangan mata. Jenis kecederaan ergonomik lain boleh berlaku daripada mengangkat objek berat dengan tidak betul.

Kecederaan Umum

Kemalangan am boleh berlaku di tempat kerja, menyebabkan kecederaan fizikal bagi pekerja. Fail atau carta yang ditumpuk terlalu tinggi mungkin berada di atas pekerja yang secara tidak sengaja menabraknya, yang boleh mengakibatkan kecederaan kepala. Pekerja juga mungkin tersengat elektrik atau tersengat jika mereka salah menangani wayar elektrik, atau menggunakan alat elektrik, termasuk komputer, yang mengalami kerosakan. Bahan pembersih yang digunakan tanpa peralatan pelindung yang betul, seperti sarung tangan, boleh menyebabkan kulit pekerja terbakar. Akhirnya, pekerja juga mungkin cedera kerana tidak memperhatikan ketika menggunakan gunting, stapler dan pembuka sampul.