Kesan Pengklonan dalam pengambilan Pekerja

Syarikat yang mempekerjakan banyak individu yang mempunyai sifat dan keperibadian yang serupa mungkin mengalami kesan pengklonan. Kesannya berlaku apabila pengurus pengambilan pekerja secara tidak sedar mengambil calon kerja yang mempunyai keperibadian yang sangat serupa dengan keperibadiannya. Jabatan sumber manusia dapat membatasi kesan pengklonan dengan mengubah kaedah pengambilan pekerja dan menggunakan teknik seperti temu bual berstruktur dan ujian psikometrik.

Kejadian

Kesan pengklonan tidak berlaku dengan sengaja. Pengurus pengambilan pekerja percaya bahawa dia mengambil pekerja berdasarkan kemahiran dan pengalaman calon pekerjaan. Pengurus pengambilan pekerja dan pekerja mungkin telah tumbuh di kawasan yang sama, atau mempunyai minat yang sama dan mempunyai banyak ciri keperibadian. Sekiranya pengurus pengambilan pekerja sangat ramah dan bercakap, dia boleh mengupah orang dengan ciri yang sama walaupun perihal pekerjaan tidak memerlukan sifat tersebut. Kesan pengklonan mempunyai kesan buruk terhadap kepelbagaian tempat kerja kerana pekerja sangat serupa.

Contohnya

Pertimbangkan pengurus pengambilan pekerja yang mesti menemubual tiga calon pekerjaan. Dari tiga calon, dua mempunyai kemahiran dan pengalaman yang diperlukan untuk pekerjaan itu. Resume calon selebihnya menyatakan universiti dari mana dia memperoleh ijazah; ini adalah sekolah yang sama dengan pengurus pengambilan pekerja, dan itulah sebabnya dia mengundang calon untuk menemubual untuk pekerjaan itu. Pada wawancara itu, calon ketiga menyatakan bahawa dia mempunyai profesor yang sama dengan pengurus pengambilan pekerja, dan mereka membincangkan perasaan mereka yang serupa terhadap profesor tersebut. Pengurus pengambilan pekerja memutuskan untuk mengambil calon ketiga, merasakan bahawa dia boleh "mempercayai" wanita itu. Dua calon lain, bagaimanapun, lebih layak untuk pekerjaan itu. Oleh itu, syarikat kehilangan dua calon pekerjaan yang akan memberi keuntungan kepada syarikat pada tahap yang lebih besar daripada calon pekerjaan yang diupah.

Temu Bual Berstruktur

Temu ramah gaya tradisional boleh membawa kepada kesan pengklonan kerana selalunya tidak mengandungi soalan atau panduan yang ditetapkan. Sebaliknya, wawancara itu mengambil format sembang umum. Sekiranya pengurus pengambilan pekerja dan calon pekerjaan mendapati mereka mempunyai persamaan, maka mereka mungkin membincangkan perkara itu secara eksklusif. Keadaan itu meletakkan calon pekerjaan yang lain tidak menguntungkan. Satu ubat adalah wawancara gaya terstruktur, di mana pengurus pengambilan pekerja berusaha untuk menanyakan semua soalan calon yang serupa dengan calon pekerjaan, dan soalan-soalan itu dihubungkan langsung dengan deskripsi pekerjaan. Sebilangan besar soalan bersifat terbuka, yang meletakkan calon pekerjaan dalam senario hipotesis. Soalan sedemikian tidak mempunyai jawapan yang betul, tetapi mereka membenarkan setiap calon membuat jawapan yang mempunyai kaitan langsung dengan profil pekerjaan.

Ujian Psikometrik

Ujian psikometrik mengukur kekuatan calon dan menafsirkan kekuatan tersebut dengan skor angka. Perniagaan cenderung menggunakan perkhidmatan syarikat perunding sumber daya manusia untuk ujian psikometrik kerana kakitangannya tahu bagaimana menyesuaikan ujian untuk profil pekerjaan. Ujian psikometrik boleh meneliti pertimbangan numerik dan spasial calon serta keperibadian. Ujian yang lebih khusus mengukur kemampuan menjual atau pengetahuan pasaran kewangan pemohon. Menggunakan ujian psikometrik menghilangkan banyak bias pengurus pengambilan pekerja yang berkaitan dengan kesan pengklonan.