Cara Mengeluarkan Keselamatan Acer BIOS

Sekiranya perniagaan anda menggunakan desktop Acer, pengguna sistem mungkin berubah dari semasa ke semasa apabila pekerja meninggalkan syarikat anda atau atas sebab lain. Sebilangan pekerja membuat kata laluan BIOS untuk mengelakkan orang lain menggunakan komputer mereka, dan kemudian lupa membuang kata laluan ketika mereka meninggalkan syarikat. Sekiranya anda mempunyai komputer desktop Acer dengan kata laluan keselamatan BIOS, ia mungkin menghalang akses ke cakera keras dan Windows. Oleh itu, anda mesti membuka casing dan mengeluarkan kata laluan keselamatan BIOS secara manual.

1

Log keluar dari Windows dan matikan komputer Acer. Cabut kabel papan kekunci, tetikus dan monitor dari bahagian belakang PC. Putuskan sambungan kabel kuasa AC dan peranti lain yang disambungkan ke mesin.

2

Pindahkan komputer ke permukaan yang rata dan letakkan di sisinya sehingga panel akses kiri menghadap ke atas. Tanggalkan skru ibu jari atau gunakan pemutar skru Phillips untuk melepaskan skru penahan yang menahan sisi kiri panel akses.

3

Klipkan hujung pergelangan tangan antistatik ke permukaan logam di dalam casing komputer Acer dan luncurkan hujung gelung di atas pergelangan tangan anda.

4

Cari blok pelompat JP1, JMP1 atau CMOS pada papan induk. Pelompat adalah topi kecil berbentuk segi empat yang diperbuat daripada plastik yang merangkumi dua pin pelompat. Pada kebanyakan papan induk Acer, pelompat CMOS berbeza warnanya daripada yang lain di papan induk. Dalam banyak kes, pelompat berwarna merah, dan terletak berhampiran slot RAM atau berhampiran port sambungan untuk kabel yang menuju ke cakera keras dan pemacu optik. Blok pin JP1, JMP1 atau CMOS harus mempunyai tiga pin berlabel "1," "2" dan "3." Secara lalai, penutup pelompat harus menutup pin "1" dan "2."

5

Tanggalkan penutup pelompat dari pin "1" dan "2" pada blok pin, dan letakkan sehingga menutupi pin "2" dan "3." Biarkan penutup pelompat pada pin "2" dan "3" selama sekurang-kurangnya 30 saat.

6

Tanggalkan penutup pelompat dari pin "2" dan "3" dan kembalikan ke pin "1" dan "2." Pasang semula penutup panel sisi dan selamatkan dengan skru ibu jari atau skru penahan. Pindahkan komputer kembali ke lokasi asalnya.

7

Sambungkan semula monitor, papan kekunci, tetikus, kabel kuasa dan semua periferal lain. Hidupkan semula komputer dan tekan kekunci "F2" sebaik sahaja anda melihat logo Acer. Menu penyediaan BIOS muncul di layar tanpa meminta anda memasukkan kata laluan.

8

Tekan kekunci "F9" untuk mengaktifkan tetapan lalai sistem pada komputer. Tekan kekunci "F10" untuk menyimpan tetapan BIOS dan but semula komputer. Selepas komputer dihidupkan semula, log masuk ke Windows dan gunakan mesin seperti biasa.