Idea Perniagaan untuk Doktor

Amalan perubatan boleh menjadi sangat tertekan. Ramai doktor mendapati bahawa berurusan dengan sebilangan besar pesakit yang sakit dan berurusan dengan syarikat insurans dapat membuat amalan perubatan terasa luar biasa dan menjadikan jalan kerjaya lain lebih menarik. Sekiranya ini menggambarkan anda, anda memang mempunyai pilihan. Ijazah perubatan anda tidak membataskan anda ke jalan kerjaya perubatan tradisional. Sebaliknya, ini memberi anda kemahiran dan latihan yang dapat anda laksanakan untuk pelbagai profesi dalam permintaan yang lain.

Pendidikan

Sekolah perubatan memerlukan doktor yang berkelayakan untuk melatih doktor masa depan. Cuba hubungi sekolah dari mana anda lulus untuk melihat apakah ada jawatan yang ada. Tetapi pendidikan perubatan tidak terhad kepada pengajaran; pameran kesihatan juga memberi peluang untuk berkongsi maklumat kesihatan asas dengan orang lain. Beberapa syarikat menaja pameran kesihatan dan mencari penceramah pakar untuk memberikan maklumat perubatan. Anda juga boleh mengumpulkan bahan dan seminar maklumat kesihatan anda sendiri dan memasarkannya kepada perniagaan, badan amal dan kumpulan jangkauan awam.

Perundingan

Doktor berlatih selama bertahun-tahun dan belajar lebih banyak lagi dari pengalaman mereka di tempat kerja. Beberapa perniagaan dan organisasi mengalu-alukan asas pengetahuan yang dimiliki oleh doktor dan mengambil doktor sebagai perunding. Syarikat insurans, misalnya, boleh menggunakan doktor untuk menilai risiko pesakit, menetapkan garis panduan rawatan dan menentukan ubat mana yang sesuai untuk pelbagai keadaan. Organisasi bukan untung mungkin memerlukan nasihat tentang cara memberikan rawatan perubatan yang paling berkesan dan murah, dan perniagaan mungkin memerlukan maklumat mengenai program kesihatan. Media berita kadang-kadang menggunakan doktor sebagai perunding cerita dan sebagai pakar untuk wawancara televisyen.

Penyelidikan

Sekiranya anda mempunyai fikiran ilmiah dan menikmati kesunyian yang panjang dalam bekerja, penyelidikan dan pembangunan boleh menjadi usaha perniagaan anda yang seterusnya. Sebilangan doktor meneliti dan mengembangkan produk mereka sendiri, sementara yang lain memulakan syarikat penyelidikan. Syarikat farmaseutikal mungkin memerlukan doktor untuk melaksanakan protokol penyelidikan untuk ubat baru atau berunding dengan pesakit dalam percubaan penyelidikan. Syarikat insurans boleh mengupah doktor untuk meneliti kesan polisi insurans tertentu, dan organisasi mungkin memerlukan data saintifik mengenai amalan terbaik untuk menyediakan perawatan kesihatan atau meningkatkan kesihatan awam.

Penulisan Perubatan

Sekiranya anda mempunyai gambaran mengenai keadaan perubatan tertentu, menulis buku atau artikel mengenainya dapat membantu menampung pendapatan anda dan bahkan memulakan kerjaya kedua sebagai penulis. Beberapa laman web, majalah dan surat khabar mengupah doktor untuk menjawab soalan perubatan atau menulis ruangan perubatan. Syarikat buku teks juga menggunakan doktor untuk menyunting, menulis atau menyumbang kepada buku teks perubatan.