Cara Memasarkan Syarikat Berpihak

Menyusun strategi pemasaran untuk syarikat berpihak anda memerlukan beberapa perancangan. Anda perlu menentukan pasaran sasaran anda dan cara yang paling berkesan untuk mencapainya. Sekiranya dilakukan dengan betul, kerja keras yang anda lakukan dalam usaha pemasaran anda dapat membuahkan hasil dengan meningkatkan keterlihatan syarikat berpihak anda dan seterusnya memperoleh pelanggan baru. Mengembangkan strategi pemasaran yang mantap juga dapat membantu anda untuk menetapkan matlamat untuk syarikat berpihak anda dan memantau kemajuan anda dalam menjayakannya.

1

Letakkan tanda mempromosikan perniagaan anda di halaman semua pelanggan baru-baru ini yang akan membenarkannya. Tawarkan diskaun kecil kepada pelanggan untuk membolehkan anda melakukan ini. Ini adalah kaedah yang berkesan untuk mempromosikan perniagaan anda, kerana orang dapat dengan mudah melihat kualiti kerja yang anda lakukan hanya dengan melihat rumah. Seseorang yang tinggal di kawasan kejiranan, berkunjung atau hanya memandu di rumah-rumah ini akan melihat tanda-tanda anda dan mungkin akan mengingat nama anda ketika dia memerlukan tempat baru di kediamannya.

2

Buat laman web untuk mempromosikan perniagaan berpihak anda. Seseorang yang ingin mengupah profesional berpihak kemungkinan akan melakukan carian dalam talian untuk mencari pekerja mahir di kawasannya. Laman web akan menjadikan perniagaan anda kelihatan lebih dipercayai. Sertakan gambar karya lalu yang telah anda selesaikan dan testimoni dari pelanggan.

3

Menjaga akaun media sosial. Hantarkan gambar projek yang sedang anda jalankan, projek yang baru anda selesaikan, promosi yang anda jalankan dan fakta industri yang relevan. Walaupun seorang pengikut tidak perlu berpihak pada masa ini, penting untuk memastikan diri anda ketika dia memerlukan perkhidmatan anda.

4

Letakkan nama perniagaan dan nombor telefon anda di trak kerja anda. Ini adalah cara mudah untuk mengiklankan perniagaan anda ke mana sahaja anda pergi. Orang akan melihat trak anda diparkir di lokasi di projek dan memandu di sekitar bandar, yang akan membuat mereka mengetahui tentang perniagaan berpihak anda.

5

Buat kad perniagaan. Berikan ini kepada pelanggan semasa dan bakal pelanggan dan lepaskan mereka di mana-mana perniagaan tempatan yang membenarkannya. Orang sering meminta rakan, ahli keluarga dan jiran mereka untuk mendapatkan rujukan mengenai profesional pembaikan rumah yang pernah bekerja untuk mereka pada masa lalu. Sekiranya pelanggan terdahulu mempunyai kad perniagaan anda, dia boleh menyerahkannya kepada orang lain yang memerlukan perkhidmatan anda.