Perakaunan Penghutang Kad Kredit Bermasalah

Ketika membayar untuk membeli-belah, pengguna lebih suka kad kredit daripada wang tunai, menurut Bankrate.com. Laman web kewangan menunjukkan kajian 2012 oleh Javelin Research di mana kad kredit mengalahkan wang tunai, 29 peratus hingga 27 peratus. Sekiranya anda seorang peniaga yang tidak mengeluarkan kad kredit anda sendiri, biasanya anda tidak perlu berurusan dengan pelanggan kad kredit mati - itu adalah tugas syarikat kad kredit. Walau bagaimanapun, kedai serbaneka, stesen minyak dan banyak peniaga lain menawarkan kad kredit dalaman mereka, yang mungkin memerlukan perakaunan khas untuk penghutang bermasalah.

Bayaran Kad Kredit

Visa, MasterCard, American Express dan syarikat kad kredit yang lain menanggung risiko hutang lapuk. Sebagai peniaga, anda akan menerima pembayaran dengan segera, walaupun pelanggan gagal membuat kebaikan. Walau bagaimanapun, anda sentiasa menghadapi caj yang dipertikaikan, yang mungkin perlu anda bayar kepada penerbit kad kredit sekiranya berpihak kepada pengguna. Sebagai balasan untuk pembayaran yang dijamin, anda mesti membayar lebih daripada bayaran untuk setiap transaksi, biasanya dalam lingkungan 1,5 hingga 3 persen, yang membantu membayar balik syarikat kad kredit untuk kemungkinan kerugian.

Peruntukan Hutang Rugi

Sekiranya syarikat anda mengeluarkan kad kreditnya sendiri, anda menanggung risiko tidak membayar. Prinsip perakaunan yang diterima umum meminta anda untuk menyedari kerugian daripada pengguna kad mati semasa tempoh penjualan dan bukannya tempoh penghapusan. Untuk memenuhi syarat ini, anda menyediakan akaun kontra-aset berjudul "peruntukan untuk akaun ragu." Sekiranya anda ingin mengesan kerugian dari kad kredit anda sahaja, anda boleh mempunyai akaun peruntukan hanya untuk kategori kerugian ini. Pada awal tempoh, anggarkan jangkaan kerugian jangkaan anda, yang anda debit ke akaun perbelanjaan hutang lapuk dan kredit ke akaun peruntukan.

Hapuskira

Sekiranya, setelah tempoh menunggu yang sesuai - biasanya 90 hari - anda memutuskan bahawa hutang piutang akaun tertentu tidak akan datang, anda menghapuskan akaun tersebut dengan mendebitkan peruntukan untuk akaun ragu dan mengreditkan akaun belum terima. Ini menghilangkan hutang dari buku anda tanpa membuat perbelanjaan semasa. Jumlah yang anda peruntukkan ke akaun peruntukan anda boleh berdasarkan kadar sejarah hutang lapuk anda atau anda boleh menggunakan kaedah penuaan untuk membuat anggaran yang lebih tepat.

Umur Belum Terima Akaun

Anda memperhitungkan akaun anda yang boleh diterima dengan mengkategorikan hutang yang belum dibayar dengan jumlah masa yang belum dibayar. Contohnya, anda mungkin mempunyai kategori selama 30, 60 dan 90 atau lebih hari. Anda kemudian menetapkan peratusan untuk setiap kategori yang mencerminkan kebarangkalian anda perlu menghapus hutang. Pada akhir tempoh, bandingkan jangkaan kerugian penuaan dengan baki dalam peruntukan anda untuk akaun ragu dan sesuaikan dengan sewajarnya. Contohnya, jika akaun peruntukan anda mempunyai baki kredit $ 1,000 tetapi anggaran umur anda adalah $ 6,000, debit akaun perbelanjaan hutang lapuk dan kredit akaun peruntukan sebanyak $ 5,000 Anda boleh menyediakan beberapa akaun peruntukan untuk menampung kerugian pada kad kredit kedai, cek buruk dan pengaturan kredit lain.