Apa yang Boleh Membantu Syarikat Meningkatkan Perkhidmatan Pelanggan mereka & Mendapat Keunggulan Bersaing di Pasaran?

Sekiranya pelanggan anda mempunyai pengalaman positif setiap kali mereka berinteraksi dengan syarikat anda, mereka akan memilih untuk membeli daripada anda. Pilihan pelanggan seperti itu boleh menjadi kelebihan daya saing yang kuat. Untuk mengembangkannya, anda harus meningkatkan perkhidmatan pelanggan di semua tahap operasi anda, dari pembelian melalui sokongan produk hingga tuntutan jaminan. Mencapai tahap perkhidmatan pelanggan yang tinggi bermaksud mengurus semua aspek pengalaman pelanggan dengan syarikat anda.

Memaksimumkan Kemudahan dan Kemudahan Pembelian

Meningkatkan pengalaman pelanggan anda bermula apabila mereka memutuskan untuk membeli dari syarikat anda. Memudahkan pembelian produk anda memberi anda kelebihan daya saing, kerana pelanggan pertama kali akan menghargai betapa senangnya dan pelanggan yang kembali akan kembali kerana sangat mudah.

Langkah-langkah khusus yang dapat Anda ambil untuk gerai runcit termasuk menyediakan tempat letak kenderaan yang mencukupi di lokasi yang dapat diakses, memastikan terdapat cukup staf untuk mendapatkan bantuan dalam pembelian dan pembayaran, dan menawarkan kredit yang mudah untuk pembelian besar. Untuk kedai dalam talian, anda boleh menyediakan antara muka pelanggan yang mudah dan cara membuat pembelian tanpa membuka akaun. Mempromosikan ciri kemudahan pembelian anda meningkatkan kelebihan daya saing anda.

Kawal Kualiti Produk

Melebihi kualiti produk yang diharapkan pelanggan anda dapat memberi anda kelebihan daya saing pada dua tahap. Dari sudut pandangan pelanggan, menggunakan produk yang tidak memerlukan perkhidmatan pelanggan adalah lebih baik daripada mengalami perkhidmatan yang sangat baik. Dari sudut pandangan syarikat anda, memberikan perkhidmatan yang sangat baik apabila pelanggan tidak memerlukan sokongan dan tuntutan jaminan. Sekiranya anda ingin mengukuhkan hubungan pelanggan anda selepas penjualan, tinjauan dalam talian atau tinjauan melalui pos dengan sampul surat beralamat sendiri yang meminta komen mengenai produk mungkin sesuai.

Tawarkan Sokongan yang lancar

Malah produk berkualiti tinggi kadangkala gagal atau mungkin memerlukan sokongan teknikal. Untuk menyusun perkhidmatan pelanggan anda sebagai kelebihan daya saing, anda harus membuatnya mudah diakses, cepat mengatasi masalah dan mudah digunakan. Menawarkan pelbagai sumber maklumat dan kaedah akses, seperti e-mel, nombor bebas tol, sembang laman web dan forum dalam talian memberikan pilihan pelanggan kepada pelanggan.

Apabila pelanggan menghubungi anda, perwakilan anda harus mempunyai maklumat yang diharapkan pelanggan akan disimpan dalam fail anda, seperti maklumat hubungan, sejarah pembelian dan maklumat mengenai panggilan lalu. Perkhidmatan yang selesa bermaksud pelanggan tidak perlu berulang kali memberikan maklumat yang sama.

Jadikan Penyokong Pelanggan Wakil Perkhidmatan

Fungsi terpenting bagi perkhidmatan pelanggan yang memberikan pengalaman positif adalah menyediakan penyelesaian masalah yang cepat dan disesuaikan. Untuk menawarkan perkhidmatan seperti itu dan mengembangkannya menjadi kelebihan daya saing, anda harus memberi tanggungjawab kepada wakil anda untuk melaksanakan penyelesaian yang memenuhi keperluan pelanggan.

Latih wakil anda untuk memikirkan peranan mereka sebagai mencari cara memuaskan pelanggan sambil melindungi syarikat. Untuk memenuhi peranan ini, wakil anda memerlukan wewenang untuk membuat konsesi kecil yang harganya adalah kos pelaksanaan layanan pelanggan yang lebih baik. Wakil anda, yang secara berterusan menyelesaikan masalah pelanggan dengan jayanya, mengembangkan sikap positif yang memperkuat pengalaman positif pelanggan yang menjadi asas kepada kelebihan daya saing anda.