Hierarki Kesan dalam Iklan

Sebagai pengguna, kita semua biasa dengan taktik pemasaran dan periklanan berterusan yang selalu dihujani kita setiap hari. Tetapi sebagai pemilik perniagaan kecil, anda juga dapat memanfaatkan kekuatan pemasaran dan iklan untuk membuat '' hierarki kesan '' pada calon pelanggan anda. Akronim AIDA adalah kaedah yang menggambarkan bahawa hierarki kesan dan bermaksud: Perhatian, Minat, Keinginan dan Tindakan. Dengan menggunakan empat langkah ini, perniagaan kecil anda dapat memasarkan produk atau perkhidmatannya dengan lebih berkesan kepada bakal pengguna.

Perhatian

Perhatian adalah mengenai menarik pelanggan ke produk, perkhidmatan atau imej jenama perniagaan anda. Oleh kerana iklan ada di sekitar kita, adalah mustahak teknik pemasaran anda menggunakan kata-kata yang kuat, warna yang berani atau gambar kreatif untuk menarik perhatian orang dan membuat mereka fokus pada apa yang anda cuba jual.

Minat

Menjaga orang yang berminat adalah langkah seterusnya. Ini adalah langkah yang mencabar dalam hierarki kesan, kerana masa pengguna sering terhad, dan anda bersaing dengan iklan lain yang berani dan menarik. Jaga kehendak dan keperluan calon pelanggan anda di tengah-tengah taktik iklan atau pemasaran. Jangan keterlaluan penonton dengan terlalu banyak maklumat. Pastikan pesanan ringkas dan fokus, dan pastikan untuk memberi jalan bagi pengguna yang berminat untuk menghubungi perniagaan anda setelah mereka berhenti melihat iklan; sertakan nombor telefon anda, alamat laman web dan / atau pautan media sosial.

Keinginan

Tahap keinginan dalam hirarki kesan berjalan seiring dengan tahap minat. Sekiranya strategi pemasaran anda tertumpu pada kehendak dan keperluan pengguna, anda harus mengimbangkannya dengan frasa atau gambar yang menarik yang membolehkan penonton mengetahui dengan tepat apa yang dapat anda berikan kepada mereka. Sekiranya perniagaan anda menjual sandwic, misalnya, anda mungkin memasukkan gambar seorang peniaga yang memakan salah satu sandwic anda pada waktu rehat tengah hari. Imejnya jelas: Perniagaan anda menjual makan tengah hari untuk profesional yang sibuk.

Tindakan

Langkah terakhir dalam hierarki kesan adalah tindakan. Anda mahu penonton iklan anda mengambil langkah seterusnya dan benar-benar membeli produk atau perkhidmatan anda. Anda harus menjadikannya semudah mungkin untuk bakal pelanggan anda. Pastikan mesej terus diberi perhatian. Sekiranya tujuan anda dengan iklan ini adalah menjual sandwic kepada profesional yang sibuk, jangan sertakan teks tentang bagaimana anda juga memenuhi pesta. Ini mengganggu penonton dan tidak mendorong mereka untuk mengambil tindakan langsung. Pastikan perkara tetap fokus dan mudah untuk menghasilkan tindak balas tindakan dari khalayak sasaran anda.