Apa Kelebihan Menggunakan Penilaian Pelanggan untuk Penilaian Prestasi Pekerja?

Syarikat menggunakan banyak jenis proses penilaian pekerja untuk meningkatkan produktiviti, kualiti produk dan profesionalisme. Walaupun beberapa penilaian hanya melibatkan pengurus dan pekerja, yang lain merangkumi rakan sebaya dan laporan langsung pekerja; masih ada yang memilih untuk memasukkan pelanggan pekerja. Melibatkan pelanggan dalam proses penilaian pekerja memberikan dimensi lain dalam tinjauan dan merangkumi beberapa kelebihan.

Mendapatkan Maklum Balas Dunia Sebenar

Memperoleh pengetahuan dunia nyata tentang bagaimana pekerja dan organisasi anda dilihat oleh pelanggan anda adalah kelebihan terbaik untuk mendapatkan pendapat pelanggan. Tanpa pengetahuan ini, anda akan mempunyai sedikit bukti bahawa kawalan sumber manusia dalaman anda mempengaruhi perniagaan, baik secara negatif atau positif. Pelanggan anda mungkin tidak akan teragak-agak untuk memberitahu anda dengan tepat apa masalah dan positif pekerja anda. Maklum balas ini harus menghasilkan langkah-langkah yang dapat dilaksanakan oleh pekerja untuk memperbaiki atau menjaga hubungan pelanggan.

Mengelakkan Masyarakat Saling Mengagumi

Tambahan lain untuk mendapatkan input pelanggan adalah mengelakkan "hierarki layan diri" proses penilaian dalaman, menurut Jabatan Pengurusan Personel Amerika Syarikat. Pengurus dan pekerja yang saling memberi ulasan terang yang menunjukkan sedikit keperluan peningkatan menjamin bahawa tidak ada peningkatan yang akan berlaku. Mungkin pelanggan anda harus membunyikan penggera bahawa gambarnya tidak semewah. Apabila ini berlaku, pengurusan atasan dapat mengatasi keadaan sebelum pelanggan merasa kecewa - dan pergi, untuk selamanya.

Mengenal Pelanggan Anda

Anda juga boleh menggunakan proses penilaian untuk mengetahui keperluan dan kehendak pelanggan anda. Sekiranya pelanggan anda mengatakan bahawa perkhidmatan anda baik tetapi semangatnya kurang, ini adalah peluang anda untuk mengetahui mengapa. Mungkin model perniagaan pelanggan berubah. Mungkin ada keperluan yang tidak terucapkan untuk perkhidmatan atau produk yang tidak anda sediakan - dan belum terfikir untuk memberikannya. Mungkin dia mencari perkhidmatan yang lebih baik di tempat lain. Walau apa pun, gunakan proses penilaian untuk mengetahui pelanggan anda lebih baik untuk semua orang. Pekerja anda akan lebih berminat, anda (semoga) memperoleh lebih banyak pendapatan dan pelanggan anda akan lebih bahagia.

Meningkatkan Fokus Pelanggan

Laporan Pejabat Pengurusan Personel Amerika Syarikat dari tahun 1997 menunjukkan bahawa pekerja biasanya berusaha memenuhi keperluan bos mereka, yang mungkin tidak sesuai dengan kehendak pelanggan. Ini kerana pengurus mempunyai pendapat yang paling tinggi mengenai pampasan dan syarat pekerja. Pelanggan tidak begitu peduli dengan masalah ini, dan juga tidak peduli dengan proses dalaman organisasi anda; sebaliknya, mereka mahukan produk berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan. Sekiranya matlamat pengurus tidak selari dengan tujuan pelanggan, maka kemungkinan pekerja akan melayani orang yang paling mempengaruhi kehidupannya sendiri: pengurusnya.